Je wilt zwanger worden, maar het lukt (nog ) niet

Zwanger worden is soms moeilijk

Soms lukt het niet zo gemakkelijk om zwanger te worden. Hierbij biedt Emerga samen met de AMF Praktijk begeleiding, waarbij cranio sacraal & viscerale therapie en acupunctuur een belangrijke rol spelen. Deze behandeling is prima te combineren met de behandelingen die gegeven worden op infertiliteitspoli’s. Zie onderaan de pagina een toelichting.

Zwangerschapswens - de voorbereidingen

Zorg voor een voorraad van een aantal voedingsstoffen. Aangeraden wordt hier vóór de zwangerschap mee te beginnen.

Bij een zwangerschapswens breekt er een bijzondere periode aan. Het is belangrijk dit goed voor te bereiden. Van de vrouwen raakt 90% binnen twee jaar zwanger. Maar hoe kan een vrouw sneller in verwachting raken? Het is verstandig in goede gezondheid te verkeren. Zorg ook voor een voorraad van een aantal voedingsstoffen. Aangeraden wordt hier vóór de zwangerschap mee te beginnen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer een vrouw precies zwanger raakt. Het lichaam doet er even over om te wennen aan een nieuwe voedings- en leefstijl.

Voeding

Foliumzuur krijgt men via de normale voeding binnen. Meestal is dit niet voldoende tijdens de zwangerschapswens. Het is daarom aan te raden dagelijks extra foliumzuurrijke voeding of supplementen te gebruiken. Wanneer u daar tijdig mee begint is er voldoende in uw lichaam aanwezig zodra het kindje zich gaat ontwikkelen. Dit verkleint de kans op bloedarmoede, een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte en de kans op een miskraam. Foliumzuur staat ook bekend als vitamine B11.

Bij een te hoge dosis foliumzuur zijn er geen risico’s het ongeboren kind bekend. Bij de moeder in spe kan het wel een ernstig tekort aan vitamine B12 maskeren. Onbehandeld kan dit leiden tot schade aan het zenuwstelsel van de vrouw.

Extra vitamine D is tijdens de zwangerschapswens slechts voor een bepaalde groep vrouwen nodig. Dit betreft vrouwen die een donkere huidskleur hebben, een sluier dragen of onvoldoende buitenkomen (lees zonlicht krijgen). Hen wordt geadviseerd dagelijks extra vitamine D te gebruiken. Bij andere bevolkingsgroepen zal de huid, bij blootstelling aan zonlicht, deze vitamine in voldoende mate zelf aanmaken. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn er ook vitamine D aanpassingen gewenst. 

Richtlijn hoeveelheden

Een gezond aanbod voor vrouwen met een zwangerschapswens per dag kan bijvoorbeeld bestaan uit: volkoren- of bruinbrood, halvarine of margarine, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, groente, fruit, melk(producten), kaas, vlees(waren), vis, kip, ei, vleesvervangers, vloeibare bak- en braadproducten en vocht. Hierbij is variatie belangrijk.

Beweging

Sport en beweging is goed voor de conditie. Sporten helpt stress te verminderen. Het houdt botten en spieren op peil. Daarnaast speelt beweging een rol bij gewichtsbeheersing. Deze zaken bevorderen de kans op een zwangerschap. Dit geldt zowel bij mannen als bij vrouwen. In principe zijn alle sporten tijdens de zwangerschapswens mogelijk. In alle gevallen geldt: sport met beleid. Met beleid houdt in dat sport langzaam opgebouwd wordt. Dit is vooral belangrijk bij onervaren sporters.

Alcohol

Alcohol heeft een verhogend effect op de hoeveelheid oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon in het bloed. Verhoogd oestrogeen kan menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Alcohol kan schade aan het ongeboren kindje veroorzaken. Alcoholgebruik vermindert het aantal zaadcellen en stimuleert het aantal afwijkende zaadcellen. Alcohol beïnvloedt daarmee ook de vruchtbaarheid van de man negatief. De kans op een miskraam wordt groter naar mate de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt.

Vruchtbaarheid

Een vrouw is het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong. Dit wordt ook wel ovulatie genoemd. De vruchtbare periode ligt twee tot drie dagen rond de ovulatie. Ongeveer twee weken voor de volgende menstruatie. Van een eisprong is sprake als er een rijpe eicel vrijkomt. Voor een bevruchting is het noodzakelijk dat een zaadcel binnen 12-24 uur een rijpe eicel binnendringt. Zaadcellen blijven langer in leven dan eicellen. Dit maakt bevruchting in de vijf tot zeven dagen voor de eisprong mogelijk. Binnen deze periode vrijen geeft kans op een zwangerschap.

Tijdens de vruchtbare periode worden de schaamlippen vochtiger. De baarmoedermond wordt zachter en de opening groter. Het slijm wordt elastischer, vloeibaarder en helderder. Dit slijm maakt het voor zaadcellen makkelijker om de baarmoeder in te gaan. Een stijgende lichaamstemperatuur kan een teken zijn dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Als een rijpe eicel niet wordt bevrucht, vindt er weer een menstruatie plaats. Blijft de menstruatie uit, dan is een vrouw overtijd. Dit kan een zwangerschap inhouden.

Er zijn maar weinig vrouwen die na één keer vrijen, meteen in verwachting raken. Van de vrouwen wordt 30% na drie maanden zwanger. Na zes maanden is dit 70% en na één jaar 80%. 90% van de vrouwen raakt binnen twee jaar in verwachting. Leeftijd beïnvloedt de vruchtbaarheid. De gemiddelde kans om zwanger te worden tot het dertigste jaar is 15% per maand. Daarna neemt de kans maandelijks af. Dit komt omdat er vaker een menstruatiecyclus zonder eisprong plaatsvindt. Hoe snel een vrouw zwanger raakt, hangt ook af van de kwaliteit van het zaad. Bepaalde producten kunnen de kwaliteit van het zaad bij de man vergroten.

Lukt het niet binnen een half jaar zwanger te raken? Dan kan vrijen met beleid een optie zijn. Dit verhoogt de kans op zwangerschap. Met beleid vrijen houdt in dat er elke dag wordt gevreeën, waarbij de frequentie vlak voor de verwachte eisprong wordt opgevoerd. Mocht het na een jaar nog niet gelukt zijn, dan is het aan te raden om samen met de partner de huisarts om advies te vragen. Kan er sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid? Dan is het aan te raden om eerder een bezoek aan de huisarts te plannen. De huisarts kan nagaan of er inderdaad sprake is van verminderde vruchtbaarheid. Maar ook dat het zinvol is om nog even geduld te hebben.rend o

 

Kinderwens en cranio & visceraal therapie en acupunctuur

Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van cranio & visceraal therapie en acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleiden we stellen (waaronder ook veel gelijke paren) die met een kinderwens in onze praktijk komen. Bij de vrouw reguleren we de cyclus, verbeteren de eisprong en de ei-groei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merken we dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de behandelingen ondergaan; meer energie en minder stress.

Met behulp van onze ervaring op dit gebied, nemen we echt rustig de tijd om naar mensen te luisteren en waar nodig te adviseren en te ondersteunen. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Zoals de omgeving die hen niet begrijpt en met ongevraagde goedbedoelde adviezen komt. Of de buurvrouw of collega die zo zwanger wordt. Dit levert veel emoties op, die vaak voor blokkades in het lichaam zorgen. Met gesprekken en behandelingen kunnen we die (Lever-) energie weer beter laten stromen.

Oorzaken van onvruchtbaarheid

De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (vervroegde overgang), DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Maar bij veel stellen is de oorzaak ‘onbegrepen’. Vrijwel al deze oorzaken van onvruchtbaarheid zien we wekelijks in de praktijk.

Ons doel is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering kan na 3 tot 4 behandelingen al merkbaar zijn. Als dit allemaal beter gaat, zou dit de kans op zwangerschap kunnen vergroten. En volgens diverse wetenschappelijk onderzoeken zou het dit ook moeten doen. Als vrouwen inderdaad zwanger raken, zijn dat voor ons de krenten in de pap. Echter of de zwangerschap door de behandelingen komt… dat weet je nooit zeker.

‘Koude in de baarmoeder’

Koude in de baarmoeder is een oorzaak dat in de volksmond vaak wordt gegeven bij vruchtbaarheidsproblemen. Echter is dit lang niet in alle gevallen aan de orde. In de acupunctuur en Chinese geneeskunde spreekt met wel van een tekort van de Yang-energie van organen, zoals de Nieren. Een mede oorzaak kan zijn door het eten en drinken van hele koude producten. Ook externe koude kan hier een negatieve rol in spelen.
In onze praktijk stellen wij een diagnose en kijken of dit of een ander patroon aan de orde is. Indien aan de orde kan met behulp van moxa (warmte) of een moxa-lamp en Chinese kruiden de Yang-leegte (koude) verbeterd worden.

Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde speelt een vrije doorgang van energie in het hele systeem een belangrijke rol. Zowel fysiek, in het bekkengebied, als emotioneel. Een zeer belangrijk onderdeel van ons werk is de emotionele begeleiding van de patiënten tijdens gesprekken. Met behulp van behandelingen stimuleren we de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies en versterken we de energie van de betrokken gynaecologische organen.

Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden te gebruiken omdat deze de nierenergie en de doorbloeding versterken.

Behandelingen bij onvruchtbaarheid

De eerste periode proberen we de vrouwen één keer per week te zien. Is dit niet mogelijk dan één keer in de twee weken. De behandeling passen we individueel aan op onze diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stemmen we de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Mannen hoeven bij ons maar één keer in de twee à drie weken een (acupunctuur)behandeling te ondergaan.

Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken voor de start van de IVF/ICSI/IUI behandeling een afspraak te maken. Echter een paar dagen of weken voor de terugplaatsing, inseminatie of ovulatie kan ook al een bijdrage leveren en zo de kansen iets vergroten.

Verbeteren van vruchtbaarheid met cranio sacraal & visceraal therapie en acupunctuur:

 • Reguleert de cyclus (lengte, PMS, bloedverlies, eisprong).

 • Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen.

 • Bevordert functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit.

 • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.

 • Vermindert kans op miskraam.

 • Vermindert pijn en stress bij puncties.

 • Versterkt immuunsysteem.

 • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.

 • Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.

 • Vermindert bijwerkingen van medicatie.

 • Bevordert spermakwaliteit (duurt minimaal 3 maanden).

 • Bevordert kwaliteit eicel (duurt minimaal 3 maanden)

 

 

 

zaadcel eicel
zwangerschapstest
baby voetjes