Stervensbegeleiding

Het stervensproces is een overgang van het leven naar de dood. Een bijzonder proces, dat met de juiste aandacht een mooie en bijzondere ervaring kan worden voor de stervende en zijn/haar nabestaanden. Voor een ieder is de dood een kwetsbaar onderwerp. In onze westerse wereld krijgt het stervensproces - over het algemeen - niet de aandacht die het verdient. De dood lijkt ver af te staan en heeft nauwelijks binding met het leven. Wij zijn zo ingesteld om te (over)leven dat het moment van sterven ons opeens kan overvallen. Vaak had de stervende het anders gewild of komen er in het proces zaken naar boven die op dat moment niet benoemd durven worden.

De zin van het leven verandert direct als je te horen krijgt dat je 'binnenkort' dood gaat. Het leven lijkt opeens stil te staan en vragen doemen op. Wat heb ik in mijn leven gedaan? Zijn er nog wensen die ik wil vervullen? Waar sta ik en hoe nu verder? Wat is op dit moment belangrijk voor mij? 

Soms maakt dat je angstig, onzeker en onrustig. Je wilt dan ook liever niet alleen zijn. Je kijkt terug op je leven en tegelijkertijd voel je dat er veel in je lichaam gebeurt. Hoe kun je weer 'orde' vinden in dat wat jou overkomt? En voor jouw idee weer grip krijgen op de situatie?

Cranio Sacraal Therapie geeft een natuurlijke ingang om het stervensproces te onderzoeken en te doen wat nodig is om een persoon en zijn lichaam klaar te maken bewust aan zijn of haar eigen sterven deel te nemen in plaats van het te ondergaan.

In dat proces wil ik jou graag begeleiden en indien nodig je naasten. 
Het lichaam die aandacht geven zodat het proces lichter wordt, draagbaarder. Cranio Sacraal Therapie is een liefdevolle en respectvolle manier van aandacht geven aan het lichaam, zonder oordeel. Het geeft rust, verlichting en geeft je lichaam en geest die aandacht die op dat moment nodig is. Het breng je in het hier en nu; en geeft antwoord op de vraag: wat heb jij op dit moment nodig? 

sterven02
sterven2