Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

MET HYPNOTHERAPIE KUN JE LEREN HET MAAGDARMKANAAL TE STIMULEREN OM OP EEN NATUURLIJKE EN ONTSPANNEN MANIER TE FUNCTIONEREN.

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is ook bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS) of Spastische Darm/Spastische Colon.

PDS of spastische dikke darm is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal, die ernstige darmklachten kan veroorzaken.

De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel en problemen met de stoelgang (obstipatie of diarree of beide). Tevens kunnen allerlei bijverschijnselen optreden, zoals misselijkheid, moeheid, slaapproblemen, lage rugpijn en hoofdpijn. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat.

Leven met PDS is geen pretje en wordt vaak door de omgeving te weinig begrepen. Voor sommige PDS-patiënten betekent dit, dat ze ernstig beperkt worden in hun sociale leven.


Wat maakt dat hypnotherapie werkt bij PDS?

De darmen reageren, net als de rest van het lichaam, op emoties. De darmen werken via het vegetatieve/sensorische zenuwstelsel en zijn niet bewust te beïnvloeden, zoals wel het geval is bij het willekeurige/motorische zenuwstelsel zoals bij het optillen van een arm.

Via hypnose kan je contact maken met je onderbewuste en dus met je sensorische zenuwstelsel. Je onderbewuste is ongelooflijk krachtig en door direct met je onderbewuste te communiceren kun je gewoontes en de symptomen van pds veranderen. Met andere woorden, je onderbewuste wordt opnieuw geprogrammeerd om op een andere manier om te gaan met pds.

Dit maakt hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze bij PDS-klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs 85% van deze mensen hier baat bij heeft.

Wetenschappelijk onderzocht

Behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom met hypnotherapie is in 1980 in Engeland ontwikkeld door Dr. Peter J. Whorwell, gastro-enteroloog in het Academisch Ziekenhuis van Manchester en door dhr. Mahoney. Duizenden PDS-patiënten werden door Whorwell met succes behandeld in de speciale PDS- polikliniek. In Nederland heeft prof. A. Smout (gastero-enteroloog in het AMC) hier ook een belangrijke rol in gespeeld.

De behandeling

Het darmmanagementprogramma is een combinatie van hypnotherapeutische behandeltechnieken, lichaamsoefeningen en ontspanningsoefeningen gericht op het verminderen van de darmklachten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van mindfulness, psychotherapeutische technieken en NLP en past Emerga daar waar nodig andere vormen van therapie toe, soms ondersteunend door voedingssupplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor het maagdarmkanaal.

Tijdens de behandeling wordt o.a. aandacht besteed aan:

  • lichamelijk herstel van de darmklachten (buikpijn- en krampvermindering en herstel van de normale stoelgang)
  • het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid
  • het opheffen van emotionele en gedragsmatige blokkades
  • de lichaamsoefeningen (waaronder ademtechnieken) die in de sessies worden aangeleerd, kunnen worden ingezet om buikkrampen te verminderen, winderigheid tegen te gaan, de stoelgang te reguleren en meer ontspanning te bereiken.
  • het programma bestaat uit een intakegesprek en 5 tot 13 sessies (het aantal sessies zijn afhankelijk van de ernst van de klacht) over een periode van tenminste 3 maanden. De darmen hebben namelijk minimaal 3 maanden de tijd nodig om anders te gaan werken.

Voor wie?

Mensen die langer dan 3 maanden last hebben van darmklachten en bij wie door de huisarts of specialist de diagnose PDS is gesteld komen in aanmerking voor de behandeling.

Inmiddels is gebleken dat hypnotherapie ook bij de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa kan zorgen voor verbetering.

Neem gerust vrijblijvend contact op om te kijken of deze methode ook voor jou kan gaan werken.

buik hartje handen

Heb je buik lief; het vertrouwen weer terug krijgen

buikpijn 300x1901
de mol boek op hoofd gepoept

Een andere 'kijk' op poep; leuk leesboek