Moxa-therapie

Moxa is afgeleid van het woord Mogusa, dat bijvoetkruid betekent. Dit kruid is verwerkt in de moxastick. Moxeren is de methode van verbranden van de moxa op bepaalde punten van het lichaam. Er ontstaat een zeer intense hitte van ca. 200/300 graden. De bestraalde plaats (reflex, accupunt, meridiaan, probleemplek) neemt de hitte op, met als doel een tekort aan bloed en energie op te heffen of om de energiestroom te bevorderen. Hierdoor verminderen de pijnklachten.
Gebruik van moxa is zeer effectief tijdens de voetreflextherapie.

Moxa wordt gebruikt bij de volgende klachten:

 • chronische pijnen
 • slapte en gebrek aan energie
 • slapeloosheid
 • gewichtsproblemen; werkt normaliserend
 • seksuele problemen
 • littekens
 • spierproblemen
 • botproblemen
 • rugklachten
 • gewrichten
 • koude plekken/dove, gevoelloze plekken
 • eelt (het versterken van de reflex)
 • bij stuitligingen: om het kindje spontaan te laten draaien

Moxa-therapie bij stuitliggingen 
Ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, liggen vlak voor de bevalling in een stuit. Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder (en baby) kan dit vervelend zijn. 80% van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode die moxa-therapie heet. Moxa-therapie is geheel pijnloos en is thuis uit te voeren. Bij Emerga in de praktijk te leren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.

De behandeling 
Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De therapeut verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxastick. Driemaal 5 minuten de rechter en linker kleine teen. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner. Dit omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.

Hoe werkt het in het lichaam? 
Volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) komt er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken als je Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) verwarmt aan de zijkant van de kleine teen. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien.

Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.
   
Alle voordelen van moxa-therapie bij stuitligging op een rijtje: 

De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.

De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.

Er zijn geen bijwerkingen bekend.

In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.

Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.

De behandeling met de moxa kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.

De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-.

De thuisbehandeling is makkelijk te leren bij Emerga in de praktijk.

moxa
moxa op voet
moxa op lijf