Een emotioneel probleem verhelpen door een orgaan te behandelen

13 November 2013

« terug naar het overzicht

Een voorbeeld: een ontslag wat bij Piet maagklachten veroorzaakt.

Dit is wat er in het lichaam gebeurt: de hersenen ontvangen een negatieve boodschap. Om deze kwijt te raken sturen ze hem door naar de maag (de ‘zwakke plek’ van Piet). Deze somatisering brengt pijn en krampen teweeg. Tegelijkertijd ontvangen de hersenen twee negatieve boodschappen waar ze iets aan zouden moeten doen. 1. Ik ben ontslagen en dus niet goed genoeg 2. Ik heb last van mijn maag en dus ik ben ziek. Deze 2 stukjes informatie hangen met elkaar samen, komen in een bepaald deel in de hersenen bij elkaar en veroorzaken verschijnselen van een depressie. Door in eerste instantie de maag te behandelen, nemen we het conflict weg dat de persoon met zijn probleem heeft aangepakt. De hersenen nemen daardoor een positief element waar en Piet kan hierdoor - bevrijd van zijn maagpijn - het probleem van zijn ontslag beter aan.

Bij het behandelen van de maag krijgt de maag weer de ruimte die hij/zij nodig heeft om te bewegen.  Emotionele zaken kunnen bij het behandelen naar boven komen. Emoties kunnen zich namelijk opslaan in het lichaam. Wat raakte Piet bij zijn ontslag? Hoe gaat hij ermee om?

Piet zijn maag is zijn zwakke plek. Om deze te versterken is het van belang te kijken naar de psyche van de maag. Onze spreekwoorden spreken voor zich! Welk spreekwoord is bij Piet van toepassing? Het ligt zwaar op de maag? (=is iets een erg moeilijk probleem vinden). Door Piet hiervan bewust te maken en aan te geven dat je hier ook anders mee om kan gaan; door bijvoorbeeld (meer) het gevoel te uiten.. kan je maagklachten voorkomen.

brandend maagzuur small