Cranio

Cranio is erop gericht om op een zachte en subtiele wijze contact te maken met je diepste ik. Via het zenuwstelsel, het cranio sacrale systeem en het fascia/bindweefsel wordt er ontspanning gecreëerd in het totale systeem. Het zenuwstelsel werkt verbindend, voelbaar in het hele lichaam en verbindend tussen het lijf en het hoofd. De zachte manuele technieken zorgen ervoor dat waar de blokkades zitten het zelfherstellend vermogen een uitnodigende boost krijgt zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

Met alle delen van het lichaam wordt gewerkt, als voorbeeld: met het brein en de schedelbeenderen (o.a. ontladen van het emotionele brein, bij trauma en/of piekeren), met het kaakgewricht, (veel mensen hebben spanning in het kaakgewricht, we behandelen vaak in de mond voor een nog beter resultaat) en op celniveau, ( wat o.a. helend is voor littekenvorming en verklevingen).

Ontdekking ritme zenuwstelsel
Cranio is gebaseerd op de wetenschappelijke ontdekkingen van Dr. William Sutherland en Dr John Upledger. Zij ontdekten dat het zenuwstelsel, dat zich binnen de dura mater (het 3e en buitenste hersenvlies) bevindt, op een ritmische wijze beweegt, zoals eb en vloed.
Middels het 'ritme' kan de Cranio therapeut voelen waar in het weefsel zich de verstoringen bevinden. 

Er zijn 3 ritmes te voelen, net als dat er drie lagen fascie zijn; onderhuidse, diepliggende en verbindende fascie. Als client voel je die diepgang, op een gegeven moment kom je in het 'still point', het moment waarbij je in een soort diepe slaap valt, je bewustzijn wordt 'uitgezet', zodat je immuunsysteem/zelfherstellend vermogen optimaal kan werken. Een diep ontspannend en heerlijk gevoel....

Cranio behandeling 
Tijdens een sessie ligt de cliënt op een comfortabele behandeltafel, over het algemeen op de rug. Aanraking van therapeut is zacht, de handen worden zowel op als onder het lichaam geplaatst. Er wordt door de kleding heen gewerkt. Het is om die reden dan ook fijn om makkelijk zittende kleding te dragen.

Resultaat na behandeling

  • Ontspanning van het gehele systeem
  • Het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
  • Het natuurlijk evenwicht wordt hersteld en dankzij deze balans en in combinatie met de diepe ontspanning, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, wordt het immuunsysteem versterkt.
  • Herstel van doorstroming van het Cranio Sacrale vocht.
  • Bewustwording van en contact met oorzakelijke blokkades en beter leren 'communiceren' met en luisteren naar het eigen lichaam.
  • Zo groot mogelijke diagnose en verwerking van de oorzaken en wegnemen van klachten.
  • Inzicht in preventie zodat oude klachten/problemen duurzaam opgelost kunnen worden.

Somato Emotional Release (SER)
Somato Emotional Release is een dynamische behandelingswijze, die voortbouwt op de principes van de Cranio Therapie. Het geeft ondersteuning aan geest en lichaam om overgebleven spanningen, mogelijk veroorzaakt door trauma's, los te laten. Gemeenschappelijk onderzoek van Dr. John Upledger en de biofysicus Dr. Zvi Karni resulteerde in de ontdekking, dat in het lichaam vaak een afdruk van de impact van fysieke klachten wordt vastgehouden. Fysieke klachten die zijn veroorzaakt door ongelukken, verwondingen of emotionele shock. Overigens kunnen er dan ook emotionele en mentale problemen ontstaan. Zo'n afdruk wordt vaak ingekapseld en van de rest van het lichaam geïsoleerd. Dit noemen we dan een 'energiecyste'. Alhoewel een redelijk gezond persoon zich kan aanpassen aan energiecysten, gebruikt het lichaam in dat geval toch extra energie om normaal te kunnen blijven functioneren. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen deze aanpassingspatronen hun effectiviteit verliezen. Dan zullen symptomen en disfuncties kunnen ontstaan, die steeds moeilijker te negeren zijn. Het is zelfs mogelijk dat de weerstand tegen ziekten afneemt. SER geeft oplossingen waardoor destructieve patronen uit het lichaam los kunnen worden gelaten. 

Achtergrond informatie

Waaruit bestaat het Cranio Sacrale systeem?
Tijdens de vorming van het embryo ontwikkelt het zenuwstelsel zich als eerste, samen met het bindweefsel. Daar omheen ontstaan alle organen, spieren, beenderen en de huid. Het systeem dat uiteindelijk het binnenste meest verborgen gebied vormt van ons lichaam noemen we het Cranio Sacrale systeem, bestaande uit:

  • Hersenen en ruggenmerg
  • De dura mater (het 3e/buitenste hersenvlies), deze omsluit de hersenen en ruggenmerg
  • Het Cranio Sacrale vocht, wat zich bevindt tussen het 1e en 2e hersenvlies.

 

Belang Cranio Sacraal systeem voor centrale zenuwstelsel
Het Cranio Sacraal systeem is belangrijk voor het centrale zenuwstelsel en is voorwaarde scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel. 

Het Cranio Sacraal systeem heeft een relatie met de verschillende andere fysiologische systemen in het lichaam. Hierdoor vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats. 

Voorbeelden van de andere fysiologische systemen waar het Cranio Sacraal systeem invloed op uitoefent zijn: de ademhaling, de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het endocriene systeem ( dit zijn een aantal klieren die hormonen afscheiden in het lichaam) en de musculoskeletale systemen ( dit systeem bestaat uit skeletspieren, botten, pezen, gewrichten, kraakbeen en ligamenten)

 

Henriette44
flexion

Cranio Sacraal ritme

View sample on YouTube - Cranio Sacraal ritme

hersenvliezen1
ruggenmergvliezen1