Blaasontsteking: hoe het risico vermijden?

3 February 2014

« terug naar het overzicht

Heel wat blaasinfecties zijn te voorkomen door gewoon méér te drinken. Iedere mens heeft minimaal twee liter vocht per dag nodig. Denk dan aan water en kruidenthee. ( N.B. Koffie trekt natrium in het lichaam aan waardoor je juist meer vocht gaat vasthouden.) In een blaas die regelmatig gevuld en geledigd wordt, krijgen bacteriën immers niet of veel minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten.
Een andere eenvoudige maar doeltreffende maatregel: ga altijd plassen voor het slapengaan en na seksueel contact. Verder; direct plassen bij aandrang en goed uitplassen.

Er bestaan ook kruidenthees die voor een verhoogde urineproductie zorgen. Precies om die reden worden ze aangeraden om urineweginfecties te voorkomen: bosbessenthee, witte dovenetelthee en berkenthee zijn hier de bekendste theesoorten. Gebruik één tot twee kopjes kruidenthee per etmaal.
Voor de preventieve werking van veenbessensap heeft men wél bewijzen. Veenbessensap en veenbessensupplementen zorgen voor ‘spiegelgladde’ urinewegen. Bacteriën kunnen zich onmogelijk vastzetten in de blaas waardoor de ontstekingen weg blijven.

Blijf je geregeld last houden van blaasontstekingen en wil je wel eens weten wat de oorzaak is?
Maak dan eens een afspraak met Emerga en laat je verrassen.